Ağ Güvenliği Ve Network Security Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ağ Güvenliği Ve Network Security Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Firmaların verilerinin güven içine alınmasına ve sadece yetkili personel ve şirketlerin erişime izin vermesi olanak tanıyan iyi bir ağ güvenliğini sahip olabilmesi önemini gösterir. Bütün bilgi işlemleri kaynaklarının kullanılabilirlik, gizlilik ve bütünlük saldırılarına, hatalarına karşı korunması tanımlamak iççin kullanılan büyük terimdir.

Ağ Güvenliği Nedir?

Ağ alt yapısının arıza, yanlış kullanımı, imha vb. durumlara karşı korumasında yardım eden önleyici tedbirler almanızı sağlar. Verilerinizi internete yüklerken ve bunun güvenli olup olmadığını düşünürken bilgisayar korsanları verileri ihlal edebilir ve gizli bilgileri sızdırabilir hatta mali zarara bile yol açabilir.

Ağ güvenliği Türleri Nedir?

Bir ağa eklenen belirli bir koruyucu kontrolleri içerir. Bu kontroller seneler içerisinde çok fazla gelişmiş ve hala gelişmektedir. Bizler bir ağın nasıl korunmasını daha fazla şey öğrendikçe siber korsanlar farklı yöntemler geliştirmeye devam ettiler. Aşağıdaki listede türleri bulunuyor:

  • Güvenlik Duvarı (FİREWALLS)
  • Giriş Kontrolu (ACCESS CONTROL) vb.
  1. Güvenlik Duvarları (FİREWALLS):

Hangi web sitesini açılır pencerelerinin ve diğer hizmetlerin bir ağa girip çıkacağına karar vermekte sorumlu olan, koruma görevine öre hizmeti veya cihazıdır. Güvenlik duvarları, sistemin ihtiyaçlarına bağlı olarak yazılım, donanım veya her ikisi için de gerekli olabilir.

  1. Giriş Kontrolu (ACCESS CONTROL):

Firmaların potansiyel saldırganların gizli bilgilerini sızdırmasını önlemeye, yetki olmadan cihaz ve kullanıcıların verilen ağ erişmesini engellemeye olanak tanır.

Ağ Güvenliği Neden Önemlidir?

Firmanızın ne kadar büyük olursa olsun; internet. LAN ya da başka bir yönetim ile çalışırken ağ güvenliği göz önünde bulundurmanız gerekmekte. Ağ güvenliliği, sistemi sabote eden herhangi bir şüphe işlemi sürekli izlenmesini sağlayan gecikmeleri ve kesintileri önlemeyerek ağınızın güvenliliği arttırır.

Ağ Güvenliği Saldırısı Nedir?

Siber Suçlar tarafından bir ağın güvenliğini tehlikeye atmak için gerçekleşen kötü niyet girişimidir. Bu saldırılar, ağ güvenliği ihtiyacı duyulmasının en önemli nedenidir.

Ağ Güvenliğinde Saldırı Türleri Nelerdi?

Farklıağ güvenliği saldırı türlerindenbazıları aşağıdaki şekildedir:

Virüs:İndirilebilir kötü amaçlı bir dosyadır ve bir kullanıcı tarafından açıldıktan sonra bilgisayardaki kodları kendi kod setleriyle değiştirmeye başlar.

Kötü Amaçlı Yazılım:Bir sisteme ya da sistem ağına yetkisiz erişim sağlamaya yardımcı olan en zararlı ve hızlı kötü amaçlı saldırı türleri arasındadır.

Solucan:Bir kullanıcı çok güçlü olmayan bir uygulama çalıştırıyorsa, aynı internet bağlantısını kullanan herhangi bir bilgisayar korsanı bu uygulamaya kolayca kötü amaçlı yazılım gönderebilir.

Packet Sniffer:Bir kullanıcı kablosuz bir verici bölgesine pasif bir alıcı yerleştirirse, iletilen paketlerin bir kopyasını görür. Genellikle bu paketler, paket alıcısına ulaşabilen gizli organizasyon verilerinden, ticari sırlardan vb. oluşur.

Kimlik Avı:Bu, ağ güvenliğine yönelik en yaygın saldırı biçimlerinden biridir. Bilgisayar korsanları yatırımcılar ve bankacılar gibi bilinen bir kaynaktan geliyormuş gibi davranan ve kullanıcıların dikkatini çekmek veya onları heyecanlandırmak için bir aciliyet duygusu oluşturarak kullanıcılara e-posta’lar gönderir.

Güvenliği İhlal Edilmiş Anahtar:Bir bilgisayar korsanı bir ağ güvenlik anahtarı aldığında, hassas verileri ayıklamak için bir araç görevi gören güvenliği ihlal edilmiş bir anahtar kullanır ve güvenli verilere yetkisiz erişim elde eder.

Botnet:Özel bir ağ üzerinden birbirine bağlı bir dizi bilgisayara saldıran kötü amaçlı bir yazılımdır. Bilgisayar korsanları, sahibinin bilgisi olmadan o ağdaki tüm sistemlere erişir ve bunları kontrol eder.

Ağ GüvenliğiMimarisi

Ağ güvenliği modellerinin mimarisi, iyi düşünülmüş sistematik bir sürecin sonucudur. Mimariyi oluştururken, profesyonellerin işletmenin gerektirdiği güvenlik türünü akıllarında tutmaları gerekir.

Sisteminizi ve Ağınızı Nasıl Güvenli Hale Getirirsiniz?

Sisteminizi güvenli hale getirmenize yardımcı olacak anahtar parametreler şu şekildedir:

1. Güçlü Parolalar Ayarlayın

Sisteminizi veya ağınızı kötü niyetli saldırılardan korumak için öncelikle sisteminize giriş ve erişim için güçlü bir şifre koyun. Şifrenizin çok sayıda karakter, sembol ve rakamdan oluşması gerektiğini unutmayın.

2. Güvenlik Duvarı Oluşturun

İstenmeyen erişim veya diğer tehditlerden korumak için ağ sisteminize her zaman güçlü bir güvenlik duvarı yerleştirin.

3. Antivirüs Koruması

Sisteminizi ve dizüstü bilgisayarlarınızı her zaman antivirüs yazılımı ile kurun.Virüsten koruma yazılımı; virüslü dosyaları tarar, tespit eder ve filtreler. Ayrıca sistemdeki virüs saldırıları nedeniyle ortaya çıkan sorunu çözer.

4. Güncelleme

Sisteminizi ve ağınızı antivirüs yazılımının en son sürümü ile güncellemek ve sistemin ihtiyacına göre sistem için en son yamaları ve komut dosyalarını yüklemek çok önemlidir. Bu, virüs saldırı olasılığını en aza indirir ve ağı daha güvenli hale getirir.

5. Koruyucu Dizüstü Bilgisayarlar ve Cep Telefonları

Dizüstü bilgisayarlar taşınabilir cihazlardır ve ağ tehditlerine karşı çok savunmasızdır. Benzer şekilde, cep telefonları da kablosuz cihazlardır ve kolayca tehditlere maruz kalmanıza neden olur. Bu cihazları korumak için güçlü bir parola kullanmanız gerekir.

6. Zamanında Yedeklemeler

Sisteminizdeki veya sabit diskinizdeki dosyaların, belgelerin ve diğer önemli verilerin periyodik olarak yedeklerini almanız ve bunları merkezi bir sunucuya veya güvenli bir yere kaydetmeniz gerekir. Bu işlem hatasız yapılmalıdır. Acil bir durumda, yedekleme, sistemin hızlı bir şekilde geri yüklenmesine yardımcı olacaktır.

Hazırlayan: Hayrunnisa ORMAN