CCTV Kamera Sistemlerinde Periyodik Bakım ve Önemi

CCTV Kamera Sistemi Periyodik Bakımı

Günümüzde güvenlik son derece önemli bir konudur. Güvenliğin sağlanması, teknolojik gelişme ve imkânlarla beraber her geçen gün bir adım daha ileriye taşınmaktadır. Güvenlik için alınan önlemler arasında kamera sistemleri en çok tercih edilen güvenlik önlemidir. Olası hırsızlık ya da suçların önüne geçmede önemli bir caydırıcı gücü olan güvenlik kamerası sistemlerinin bakımı hem periyodik olması hem de profesyoneller tarafından yapılması gerekir

CCTV; kişilerin, kurumların ve evlerin hırsızlığa veya herhangi bir saldırıya karşı caydırıcı olması için kullanılan kamera sistemidir. Herhangi bir kişi, şahıs, kurum, banka, havalimanı ya da fabrika için satın alınan güvenlik kamerası sistemi, o müşteri için bir kapalı devre televizyon sistemi yani CCTV sistemi oluşturur.

Kapalı devre televizyon sistemi; Kameralar, dijital kayıt yapan cihazlar, kamera lensler ve görüntünün aktarıldığı monitörlerden oluşur.

İngilizcede “Close Circuit Televisions” olarak adlandırılan kavramın kısaltılmışı olan CCTV, 'kapalı devre televizyon' anlamına gelmektedir. Normal televizyon yayınına herkes erişebilirken CCTV yayınına sadece yetkili kişiler erişebilir.

Kamera sisteminin kontrol ve bakımları periyodik olarak yapılmalıdır. Kamera sisteminin kurulduğu ortam, periyodik bakımın süresini ve sıklığını etkiler. Tozlu veya su temaslı, buharlaşma ihtimali yüksek mekânlarda kamera bakımları daha sık şekilde yapılması gerekmektedir. Bakım sırasında sadece kameralar kontrol edilmez. Görüntülerin kaydedildiği hard disk de kontrol edilir ve kapasitesinin aşıp aşılmadığına bakılır. Eğer hard disk yeterli kapasitede değilse görüntü kaybı yaşanır. Bakım sayesinde bu fark edilir ve hemen düzeltilir.

CCTV sistem bakımını, kamera sisteminin daha uzun yıllar kullanılması içindir. Profesyoneller tarafından yapılan bakım hem olası bir bozulma sonucunda ödenecek yüklü miktardan kaçınmanızı sağlar hem de sistemi iyileştirerek daha uzun süre kullanılmasını sağlar. Sizin de yapabileceğiniz bazı bakım adımları vardır.

Sizin yapabileceğiniz bakım adımları:

  • Kameraların görüş sağlayan lenslerini sık sık temizleme.
  • Kamera görüş açısının kör noktada olmamasına dikkat etme ve açıyı düzenleme.
  • Güvenlik kamerası gövdesini kontrol etme.
  • Periyodik olarak kameranın korozyon kontrolüne dikkat etme.
  • Sistemin işler hale getiren tüm kabloların ve bağlı bulunduğu üniteleri kontrol etme.
  • Kamera sistemine kaynaklık eden güç kaynağının durumunu kontrol etme.
  • DVR temizliği yapma.
  • Sabit sürücüyü yedekleme.
  • Kayıt yapılıp yapılmadığını haftada en az bir kez kontrol etme.
  • Aydınlatmanın iyi ayarlayıp ayarlanmadığını sık sık kontrol etme.
  • Kamera kayıtlarının karışıklığa yol açmaması için saat ve tarihi ayarlama.
  • İlgili bakım firmalarıylaa sistem bakımıve kamera sistemi bakımı konusunda kapsamlı ve detaylı bir anlaşma yapma.

İçerik Üretici
Zeynep GÜLBAY
Nesil Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş.