CCTV Sisteminde Kayıt Süresini Etkileyen Faktörler

CCTV Sisteminde Kayıt Süresi

CCTV sistemi kurulurken kamera sayısı ve kamera özellikleri gibi depolanan görüntülerin özelliklerini ve çoğunluğunu belirleyen ve kayıt sürelerini etkileyen faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Kayıt süresi hard diskin kapasitesini doğrudan etkiler. Bu yüzden kayıt süresi dikkate alınmalıdır.

  1. Çözünürlük: CIF (352 x 288), D1 (704 x 576), 960H (960 x 576), 1080p (1920 x 1080) gibi çözünürlük formatları görüntünün boyutunu etkiler. Daha yüksek çözünürlükteki görüntü demek daha büyük boyut demektir. Bu yüzden yüksek çözünürlükteki görüntüler hard diskte daha çok yer kaplar.
  2. Resim Kalitesi: Piksel sayısı arttıkça çözünürlük yükselir ve resim kalitesi artar fakat resim kalite arttıkça hard diskte daha fazla alan kullanılmaya başlanır bu yüzden de kayıt süresini etkiler.
  3. Ortamdaki Hareketlilik: H264 sıkıştırma biçimi, değişen pikselleri kaydetme prensibi ile çalışır. Hareketli ortamlarda değişen piksel sayısı artar bu yüzden hard diskte depolanan alanın artmasına sebep olduğundan kayıt süresini etkiler.
  4. Saniyede Kaydedilen Resim Sayısı: Ortamdaki hareketlilik arttıkça saniyede kaydedilen resim sayısı artar. Kaydedilen resim sayısı arttıkça da kullanılan hard disk alanı artar. Bu da kayıt süresini etkiler.
  5. Kamera Sayısı: Kayıt merkezine bağlı olan kamera sayısı arttıkça merkeze gelen görüntü artar bu durumda depolanan veri çoğalır. Depolanan veriler çoğaldıkça hard disk üzerinde kullanılan alan artar.
  6. Görüntüde Oluşan Parazitler: Parazitler piksellerin değişmesine sebep olacağı için ortamda hareketlilik olmasa dahi görüntünün kaydedilmesine sebebiyet verir. Daha fazla görüntü de hard disk üzerinde daha fazla alan kaplamasına neden olur. Bu da kayıt süresini etkiler.
  7. Bozuk Aydınlatma: Aydınlatmaların arızalanma durumunda kontrolsüzce yanıp sönmesi piksellerin değişmesine ve daha fazla görüntünün kaydedilmesine sebebiyet verir. Artan görüntü miktarı ise hard diskte daha büyük alan kaplamasına sebebiyet verir.
  8. Kamera Modeli: Kullanılan kamera hareketli kamera ise durmadan yön değiştirdiğinden dolayı kameranın bulunduğu yerde hareketlilik olmasa bile kameranın açı değiştirmesi piksel değişimine sebebiyet verir ve daha fazla kaydedilecek görüntü oluşur. Bu yüzden de hard diskte daha fazla alan kaplar.

İçerik Üretici
Zeynep GÜLBAY
Nesil Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş.