CCTV Sistemlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

CCTV Sistemleri

CCTV veya yaygın kullanımıyla Güvenlik Kamera Sistemleri, tüm şartlara uyan tek bir kalıpolarak kullanılmasından öte, ihtiyacı karşılayacak şekilde planlanmış olması gerekmektedir. İhtiyacımıza uygun sistemi seçebilmek için incelenmesi gereken üç farklı aşama vardır.

Bunlar;

  • Kamera seçimi
  • Kayıt sistemi seçimi
  • İzleme sistemi seçimi

Yukarıda listelediğimiz aşamalarda kendi içinde farklı özelliklere göre değerlendirilebilir. Şimdi her aşamanın özelliğini tek tek açıklayalım.

Kamera Seçimi

  • Kameranın kullanım alanı: Öncelikle kameranın iç ortamda mı ya da dış ortamda mı olacağı ve bu kategorilere göre kamera kasası tercih edilmesi doğru bir hareket olacaktır. Dış ortamda kullanılacak kameraların korumalı olmasına dikkat edilmelidir. Bundan dolayı çoğunlukla dış ortamda IP koruma modellerinden birine (IP65, IP66 vb.) yani bullet kamera veya muhafazalı kutu kamera kullanılmaktadır. Bu modellerin kendi içinde ayrılmasının nedeni bazıları toz ve yağmur benzeri kameranın çalışma mekaniğini etkileyecek, görüntü kaydını zorlaştırıcı olaylara karşı dayanıklılıklarının değişmesidir.
  • Çözünürlük: IP CCTV sistemler ile analog CCTV sistemler arasındaki en önemli fark yüksek çözünürlük avantajıdır. Büyük boyutlu ve kaliteli görüntü istendiğinde, IP CCTV bir adım öne çıkmaktadır. Örneğin AVM ve hastane gibi kamuya açık alanlarda güvenlik ihlali (hırsızlık, saldırı vb) çok fazla olduğundan, çözünürlüğü yüksek kameralar seçilmelidir.
  • Teknoloji: Bir sistemi kurarken üst yapının tasarlanması kadar alt yapı da tasarlanması da çok önemlidir. Kablolama maliyetini en aza indirecek şekilde alt yapı da tasarlanmalıdır. Genelde IP Kameraların beslenmesi için PoE teknolojisi kullanılabilir. Power over Ethernet (PoE) teknolojisi, ethernet kablosunda veri ile birlikte elektriksel gücün güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayan sistem olarak tanımlanabilir. Bu teknolojiye göre kameraların enerjileriPoE switchler(internet kablosu)kullanılarak verilebilmektedir. Bu sayede elektrik kablosu için ayrıca bir bütçe ayırmaya gerek kalmayacaktır.
  • Ek Özellikler: Kameranın konumlandırılacağı yerin ışık yoğunluğu da kamera seçiminde önemli bir faktördür. Gündüz, arka plandan gelen ışık miktarının fazla olması sonucu görüntülenmesi istenen kısım net olarak algılanmayabilir. Daha anlaşılabilir bir görüntü elde etmek amacıyla WDR (Wide Dynamic Range), BLC (Back Light Compensation), HLM (High Light Masking) gibi ışık patlamalarını engelleyen özelliklerin olması gereklidir.Gece görüşünün net olarak algılanması istenen yerlerde ICR'lı(IR Cut Filter) veya IR ledli kameraların kullanılması gereklidir. IR spotlar da kameraların görüş açısı içerisinde gerekli ışık değerini sağlamak için kullanılabilir.

Kayıt Sistemi Seçimi

  • Kayıt ve Depolama: Kayıt sisteminin seçimi için kameraların hangi çözünürlükte olması gerektiği, kaç fps (saniye başı gösterilen kare sayısı) aldığı ve kaç gün kaydedeceğinin belirlenmesi gibi ince ayrıntılara dikkat edilmelidir.
  • Harici Kayıt Birimleri ve Genişleme Üniteleri: Kayıt cihazı kapasitesinin yetersiz olduğu durumlardagenişleme ünitelerikullanmak, bize en uygun çözümü sunacaktır. Bu birimler, analog veya IP sistem olmasına bakılmaksızın doğrudan uyumlu kayıt cihazlarına bağlanabilmektedir. CCTV Kamera Sistemi Kayıt cihazlarına yerleştirilmiş hard disklerin arızalanması sonucu veri kaybı yaşanabilmektedir. RAID (Redundant Array of Independent Disks), artan depolama ihtiyaçlarından dolayı ortaya çıkanbir yedekleme teknolojisidir. RAID, esas olarak bir sürücü arızası durumunda verileri korumak için tasarlanmıştır. Bu teknolojide aynalama ve dilimleme gibi yöntemler kullanılır, yedekleme ve performans düzeyine bağlı olarak RAID seviyeleri belirlenir. Örneğin,RAID1teknolojisinde yalnızca aynalama yöntemi kullanılmaktadır. Burada ihtiyaç adedine göre yerleştirilmiş her diske karşılık, eş bir disk yerleştirilir ve kayıtların dinamik olarak bir kopyasının tutulması sağlanır.RAID1teknolojisi az sayıda diskin olduğu sistemler için iyi bir alternatiftir. RAID5teknolojisinde ise sistem biraz daha karmaşıktır; fakat büyük çaplı sistemler için daha uygun bir çözümdür. Burada verileren az 3 diskedağıtıldığından, tek disk arızasına karşı veri kaybı kesinlikle yoktur. İlerleyen yazılarda RAID teknolojisinden daha ayrıntılı olarak bahsedilecektir.

İzleme Sistemi Seçimi

  • Optimum İzleme: Optimum izleme seçimi yapılabilmesi için örneğin 64 kameralık bir sistem için tüm kameraları 17”lik bir monitörde izlemek zor olacaktır. Burada 32”lik CCTV monitörler tercih edildiğinde daha rahat izleme imkanı sağlanır. İzleme sistemlerinde sürekli izleme için kullanılacak monitörler genellikle 42” monitörler olup CCTV konsollarına yerleştirilecek şekilde tasarlanır. Alarm anında, olaya ait görüntünün ekrana düşmesiiçin güvenlik personelinin önünde küçük ebatlı monitörler de konumlandırılabilir. Bu tip monitörlere SPOT Monitör denmektedir.

İçerik Üretici
Zeynep BAKIRTEMİZLER
Nesil Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş.