Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) Nedir?

DHCP Nedir?

Nesil Bilişim, yazılımların kurulumları hizmeti alanında yazılım optimizasyonu, sunucuların performansı,Dhcp ve Dns yapılandırılması sağlamaktadır. Peki bu bahsettiğimiz dhcp nedir? Diğer açıklamalar için Nesil Bilişim blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağa bağlanmak isteyen cihazların dinamik konfigürasyonlarının yapılmasını sağlar. Yani ağınızda bulunan bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar veya IOT gibi cihazlarınıza ip adresi, ağ maskesi, ağ geçidi ve DNS adresini otomatik atamak için kullanılan bir protokoldür. Bu protokol görevleri otomatik bir şekilde yaptığı için zamandan tasarruf da sağlar ve ana yöneticinin iş yükünü azaltarak kolaylaştırıcı olma görevi üstlenir. Bu sayede de paylaştırıcı olma özelliği taşımış olur.

Ağa bağlanmak isteyen her cihazın, aynı bize özel parmak izimiz gibi kendilerine özel IP adresleri bulunur. Bu unique yani eşsiz IP adresine diğer cihazlarla internet arasındaki ilişkinin numaralı konum bilgisi de denebilir.

DHCPgenellikle cihazın bağlandığı ağdan dinamik olarak birIPadresi almasını sağlamakla bilinse de aslında yaptığı konfigürasyon çok daha geniştir.DHCPsayesinde ağa bağlanan cihazlara,DNSsunucu adresi,Default Gatewayve varsa proxy sunucu ayarları da gönderilir. Örneğin, birev ağındakiModem ya da router yani yönlendirici, sunduğu kablosuz ağa dahil olan cihazlaraDHCPyardımıyla farklı birerIPadresi atar ve ağdaIPadreslerinin çakışma yaşamasını engeller.Modem ya da router,DNSsunucu adresi olarak cihazlara genellikle kendi adresini gönderir.Ve yine genellikle,Default Gatewayolarak da cihazlara kendi adresini gönderir, bu sayede konfigürasyonu yapılan cihaz ev ağı dışındaki bir ağda bulunan sunucuya ulaşması gerektiğinde ilgili paketiModem ya da routera ulaştırması gerektiğini anlar.

DHCP,bir cihazınPnP - Plug and Play(Sisteme monte edildiği an çalışmaya başlayan ve özel bir işleme ihtiyaç duymayan donanımları tanımlamak için kullanılan terim) methodu ile çalışmasını sağlayan bir protokoldür. Yani bu sayede cihaz, hiçbir konfigürasyon gerektirmeden yabancı bir ağa dahil olabilir, hem dahil olduğu ağ içerisindeki cihazlarla hem de o ağın dışındaki cihazlarlaIPüzerinden konuşabilir.

DHCP sunucusunun çalışma sistemi şu şekildedir; ilk olarak ağınıza dahil olan bir cihaz, DHCP sunucusunun iletmiş olduğu istek mesajını alır. Bu istek mesajları DHCP sunucusu tarafından tüm ağa Broadcast (internet gibi herhangi bir aracı vasıtasıyla bir veri veya programı bir gruba ulaştırma yani yayın yapma) ile sürekli olarak iletilir. DHCP sunucusunun iletmiş olduğu mesajı alan cihaz, ağa dahil olmak için DHCP havuzundan bir ip adresi almalıdır. Bu ip de DHCP ile sunucuya iletilir. Öneriyi kabul eden istemci yani ağa dahil olmak isteyen cihaz, DHCP sunucusuna istek mesajını gönderir ve ip adresini kabul eder. Sonrasında istemci cihaz DHCP sunucusunun iletmiş olduğu ip adresi ile ağa dahil olmuş olur.

Son olarak DHCP’nin güvenlik için öneminden bahsedecek olursak; istemciler rastgele bir şekilde sunuculardan gelen istekleri kabul edebilir. Müşterilerin de bu sunuculardan geçersiz veriler alabilme ihtimalinin sonucunda geçersiz veriler alması sorun oluşturabilir. Ayrıca MAC (cihazın fiziksel yani donanım adresi) adresinin de değiştirilip taklit edilmesi durumu da son derece basit ki bunun sonucunda başka ağa da bağlanılabilir ve yalancı adresler ortaya çıkabilir. Bu yüzden de mevcut MAC adresi güvenliği garanti edilemez. Bu sebeple de MAC adreslerini kullanırken dikkatli olmak son derece önemli bir detaydır. Bu nedenle DHCP kullanmak güvenliğinizi artıracaktır.