Google 188 M dolar ceza ödeyecek

Google 188 M dolar ceza ödeyecek

Google’ın 15.000’den fazla çalışanı olan cinsiyet ayrımcılığı davası, Google’a 118 milyon dolar para cezasına mal olacak. Detaylar haberimizde:

Google ABD eyaletlerinden konum izleme uygulamaları nedeniyle davalarla karşı karşıya

Google’ın yaklaşık 15.500 kadının karıştığı cinsiyet ayrımcılığı davasını nedeniyle ağır bir cezaya çarptırıldı. Şirketin 118 milyon dolar ödemesi gerekiyor. Ayrıca Google’ın işe alım uygulamalarını değerlendirmesi ve ücret ödeme politikasını denetlemek için bağımsız bir ekonomist tutması gerekiyor.

Dava ilk olarak 2017’de üç kadının şirketi düşük ücretli işçilerle suçlamasıyla ortaya çıktı. Üç kadın, Kaliforniya’nın Eşit Ücret Yasasını ihlal ederek yaklaşık 17.000 dolarlık bir maaş farkı olduğunu iddia etti ve davayı mahkemeye taşımaya karar verdi. Ayrıca davada, Google’ın kadınları daha düşük kariyerlerde engellediğini ve erkek meslektaşlarına kıyasla daha düşük maaşlara ve daha düşük ikramiyelere yol açtığını iddia ediliyordu. Bu davadaki çıkartmalar, geçen yıl toplu dava statüsü kazandı.

Google’ın yanı sıra birçok şirket de benzer durumlarla uğraşmak zorunda kalıyor

Google’ın personel yönetimi pek çok araştırmanın konusu olmuştur. Geçen yıl Google, şirketin düşük ücretli mühendislerini suçlayan ve Asyalı iş başvurularını görmezden gelen bir davayı çözmek için 2,5 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. California Adil İstihdam ve Barınma Departmanı (DFEH), siyah işçilere yönelik olası taciz ve ayrımcılıkla ilgili şikayetler için de şirket hakkında soruşturma yürütüyor. Şikayetçilerden biri olan Holly Pease şunları söyledi:

“Kariyerinin tamamını teknoloji endüstrisinde geçirmiş bir kadın olarak, Google’ın bu anlaşmanın bir parçası olarak yapmayı kabul ettiği eylemlerin kadınlar için daha fazla eşitlik sağlayacağı konusunda iyimserim. Google, kuruluşundan bu yana teknoloji endüstrisine öncülük etti. Ayrıcakadınların teknolojide kapsayıcılığı ve eşitliğini sağlamak için sorumluluk üstlenme fırsatına da sahipler.”

Uzlaşma şartlarının hâkim tarafından 21 Haziran’daki duruşmada onaylanması bekleniyor.

Son yıllarda, Microsoft ve Twitter cinsiyet yaptığı nedeniyle maaş bordrolarını içeren bir dizi benzer dava olmuştur. Oracle’da haksız ödeme nedeniyle bir grup davasıyla karşı karşıya kalmıştı. Ancak Bloomberg’de yayımlanan bir habere görebir yargıcın 3.000 çalışanı ve 125 iş sınıflandırmasına sahip bir sınıfın “yönetilemez olacağını” söylemesinin ardındanşirkete dava açan kadın grubu büyük olasılıkla toplu dava statüsünü kaybetme ihtimali bulunuyor.