Intel ve Almanya Yeni Çip Fabrikası İçin Anlaşma Yaptı

Intel ve Almanya Yeni Çip Fabrikası İçin Anlaşma Yaptı

Almanya, Intel’in çip fabrikası için 7,3 milyar dolarlık bağışıonayladı. Intel, Avrupa’nın en büyük çip fabrikasını açacak.

Intel kullanıcıları kritik güvenlik açığına karşı uyarı,

Dünyanın büyük çip üreticilerinden biri olan TSMC, Avrupa’da fabrika açmayacağını açıkladı. Fabrikanın Intel’den Almanya’ya devri. Intel, Avrupa’nın en büyük çip fabrikası için Almanya’dan arazi ve mali destek alacak.

Intel ve Almanya Büyük Bir Çip Fabrikası Üzerinde Anlaştı

The Register’da yer alan haberlere göre Intel ve Almanya sonunda büyük bir çip fabrikası üzerinde anlaşmaya vardı. Almanya’nın Magdeburg kentinde kurulacak çip fabrikası 19 milyar dolara çıkmış olacak. Fakat Almanya Federal Meclisi’nden yaptığı açıklamaya göre fabrikanın yüzde 40’ı (7,3 milyar dolar) finanse edilecek.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) iki farklı bölgesinde (Ohio ve Arizona) bir çip fabrikası kurmak için ABD Kongresi’nden hala hibe bekleyen Intel, Avrupa’dan 7,3 milyar dolarlık mali yardım aldı. Açıklamayı, Magdeburg’un Federal Meclis’teki temsilcisi olan Martin Kröber yaptı. Kröber’in paylaştığı detaylara göre Intel’in Alman fabrikası için şimdiden 2,5 milyar dolarlık destek mevcut. Ancak hükümet, 2022 bütçesinden daha fazlasını finanse etmek ve 2027 yılına kadar 7,3 milyar dolar teklif etmek istemektedir.

Magdeburg’da kurulacak çip fabrikasının inşaatına 2023 senesinde başlanacak. Yaklaşık dört sene sürecek olan bina, iki futbol sahası büyüklüğünde olacak. Intel bölgede 3.000 kişiyi istihdam etmeyi planlıyor. Mart ayında açıklanan Alman fabrikasına ek olarak, Intel’in Avrupa için birkaç büyük planı var. Intel CEO’su Pat Gelsinger tarafından yapılan açıklamada; Fransa’da araştırma, geliştirme ve tasarım merkezi kurulacağı ve Polonya, İspanya ve İtalya’da çip fabrikası kurulacağını açıkladı. Tüm bu yatırımların maliyeti 36 milyar dolar olması beklenmektedir.

Intel Avrupa’daki operasyonlarını genişletirken, piyasadaki en büyük rakibi TSMC tam tersi bir politika izledi. Apple, AMD ve Nvidia gibi kurumlar için çip üreten TSMC, Avrupa için özel bir planının olmadığını söyledi. TSMC Başkanı Mark Liu’ya göre, Avrupa’nın şirketi yönetme konusunda fazla güven duymaması gerekiyor.