Kayıt Cihazları Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Kayıt Cihazı ve Çeşitleri

Güvenlik son dönemlerde bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu nedenle güvenlik sektörü ön plana çıkmaya başlamıştır. Zamanla gelişen teknoloji, hayatımıza giren yeni icatlar, değişen düzenle birlikte güvenlik sektöründe çeşitlenmeye neden oldu. Güvenlik sektöründe en çok kullanılan CCTV sistemlerinin en önemli ekipmanı olan kayıt cihazı tıpkı sektör gibi çeşitlendi ve gelişti.

Kayıt Cihazı, kameralardan alınan görüntüleri depolamayı, görüntülemeyi, tekrar izlemeyi, ayarlanan saatlerde kayıt almayı, gece filtre ayarlamayı sağlamak için kullanılır. Kayıt cihazları kameralara göre yeni özellikler kazanmaya devam eder. 4, 8, 16 ve 32 adet kanallara sahip kayıt cihazlarını kamera sayısına göre tercih edilmelidir. Örneğin 4 kameralı bir sisteme 4 kanallı kayıt cihazı gerekir.

  1. DVR (Dijital Video Kayıt Cihazı): Analog kameralar, yönetici bilgisayarı, monitör gibi bir sisteme ihtiyaç duyar. Genellikle yüksek güvenlik gerektiren yerlerde (askeriye) veyahut küçük işletmelerde tercih edilir. Kameralar ile kayıt cihazı arasında 300 metreden fazla mesafe varsa görüntü de bozulmalar başlar. Kullanılan kablo çeşidi görüntü ve ses için üretilmiş koaksiyel kablodur. Uzaktan izlemeye müsait değildir.
  2. NVR (Network Video Kayıt Cihazı): IP kameralar, monitör, internet ağı, kamera izleme programı gibi bir sisteme ihtiyaç duyar. Cat5 ile Cat6 kablosu ile görüntü alır. Uzaktan izlemeye müsaittir. İnternet kalitesi önemlidir çünkü kameralar internette yayın yaparlar ve erişim izni olan herkes yayını izleyebilir. IP kameralar daha yüksek netlik sağlar. İnternet üzerinden yayın yaptığı için görüntülerde bozulma olmaz.
  3. HVR (Hibrit Video Kayıt Cihazı): Hem analog hem de IP kameralar kullanılabilir. Yönetici bilgisayar, internet ağı, kamera izleme programı gibi bir sisteme ihtiyaç duyar. Cat5 ile Cat6 yolu ile IP kameralardan koaksiyel kablolar ile de Analog kameralardan görüntü alır. Uzaktan izlemeye müsaittir. Pahalı bir kayıt cihazıdır.

Kayıt cihazı seçerken sadece çeşidine değil hard diskine de bakmak gerekir. Yeterli düzeyde saklama alanı olmadığı zaman depolamada sıkıntılar çıkar. Bu yüzden en başta kapasiteyi iyi hesaplamak ve ona uygun hard disk kullanmak gerekir.

İçerik Üretici
Zeynep GÜLBAY
Nesil Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş.