Log Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Log Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Sayfa içi teknik SEO çalışmaları için sıklıkla kullanılan terimlerden birisi de log analizi adı verilir. Arama motoru botlarının web sayfamızına göndermiş olduğu tarama istekleri ile ilgili sunulan kritik bilgilerdir, diyebiliriz. Bu bilgiler sayesinde web ağlarını sıklıkta tarandığını, sitenizi hangi arama motorunun daha sık ziyaret ettiğini öğrenebilirsiniz. Böylelikle sitenizi ziyaret eden kullanıcıların davranışlarını detaylıca analiz edebilirsiniz. Log analizi sayesinde siteniz hakkında kritik bilgiler edinebilir ve bu bilgiler ışığında SEO düzenlemeleri yapabilirsiniz. Log analizi yaparak edinebileceğiniz bilgilerden bazıları:

  • Örümcekler:Arama motorları botlarının web sitenizde nasıl gezindikleri ve belirlediğiniz içeriklere en son ne zaman uğradıklarını görebilirsiniz. Yeni içeriklerinizin fark edilip edilmediğinin analizini yapabilirsiniz.
  • Spam Trafik:Bilginiz olmadan saldırı amacıyla sitenize gelen trafiği tespit edebilirsiniz.
  • Kırık Linkler:Arama motoru botlarının sitenizde 404 kodlu hata aldığı sayfaları görebilirsiniz.

Özellikle teknik SEO uygulamaları için oldukça önem arz eden bu bilgileri log analizi sayesinde öğrenebilirsiniz.

Log Analizi Nasıl Yapılır?

Log analizinin site içi teknik SEO düzenlemeleri için önemini kavradıktan sonra log analizi nasıl yapılır sorusu sorulmaktadır. Log analizi yapabilmek için basit düzeyde kod bilgisi yeterli olacaktır. Aynı zamanda log analizi yapabilmek için özel olarak tasarlanmış Log File Analyzer araçlarını kullanarak kolaylıkla işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Log dosyanızı Log File Analyzer araçlarına aktararak site analizinize başlayabilirsiniz.

Log Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekilen Noktalar

Site içi teknik SEO çalışmalarında oldukça önemli bir konumda olan log analizi, bazı noktalara dikkat edildiğinde siteniz hakkında sizlere kritik bilgiler sunabilir. Log analizi yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan birkaçı şu şekildedir:

  • Arama motoru seçimi yapmak:Log dosyanızı Log File Analyzer araçlarına bıraktıktan sonra log analizini yapacağınız arama motorlarını seçebilirsiniz. Her arama motoru için ayrı ayrı log analizi yapabilirsiniz. Bu botların gün içinde sitenizi kaç kez ziyaret ettiğini, ziyaret sırasında taranan ortalama sayfaların sayısını ve yanıt süresini inceleyebilirsiniz.
  • Düşük değerli URL’leri tanımlamak:Web sitenizde yanıt süresinin düşük olduğu, ayrıca botların sık sık bulunamadı hatasını verdiği sayfaları incelemelisiniz. Aynı zamanda botların az sıklıkla taradığı sayfaları gözden geçirmelisiniz. Bu gibi durumların sebeplerini tespit etmeniz durumunda düzenleme işlemlerinde bulunabilirsiniz.
  • İçerik türüne göre tarama sıklıkları:HTML, görsel, JavaScript, CSS ve PDF gibi birçok farklı içerik türüne göre filtreleme yaparak incelemede bulunabilirsiniz. Arama motorlarının içerik türlerine göre tarama sıklıklarını analiz ederek site performansınızı gözden geçirebilirsiniz.
  • Yönlendirme denetimleri:Arama motoru botlarının talep ettiği URL’leri yönlendirme bilgisi sayesinde inceleyebilirsiniz. Gerçek zamanlı ve geçmiş dönemlerde yapılmış olan yönlendirmeleri inceleyerek üst üste yönlendirme yapılmış URL adreslerini görebilirsiniz.
  • Büyük sayfaları tanımlamak:Büyük dosya boyutları sitenizin arama motorlarındaki yanıt sürelerinin yüksek olmasına neden olabilir. Sayfa URL adreslerinizin boyutunu tespit ederek optimizasyon yapabileceğiniz alanları gözden geçirebilirsiniz.

Bu adımlar log analizinin en temelini oluşturmaktadır. Web sitenizde hakkında daha birçok farklı ve detaylı veriyi log analizi yaparak elde edebilirsiniz.

Log Analizinin SEO için Önemi Nedir?

“Search Engine Optimization” teriminin kısaltılmış hali olanSEO, web sitelerinin trafik akışının arttırılması için yapılan iyileştirme işlemlerini kapsar. Bu kapsamda sıklıkla duyulan log analizi terimi de site içi teknik SEO çalışmaları arasındandır. Peki log analizinin SEO için önemi nedir?

  • Log analizi sayesinde arama motorları botlarının sayfanızda hangi URL’leri taradığını tespit edin.
  • Botların web sitenizde karşılaştığı kırık linkleri tespit ederek hataları en aza indirin.
  • Web sitenizde en sık veya en az taranan sayfaları tespit ederek tarama bütçesi optimizasyonunu sağlayın.
  • Web sitenizde duplicate content yani yinelenmiş içerik olup olmadığını kontrol edin.
  • Arama motoru botlarının web sitenizi hangi sıklıkla taradığını görün.

Hazırlayan: Hayrunnisa ORMAN