Metaverse Evreninde Güvenlik Sistemleri

Metaverse'de Güvenlik

Metaverse evreni, dijital ve fiziksel dünya birlikte düşünülerek genellikle meta veri deposu olarak adlandırılan bir yer olacak. Dünyanın aranabilir, tıklanabilir ve makine tarafından okunabilir yeni bire bir dijital kopyasıdır. Aynı zamanda, pazarlama, iletişim ve reklamcılık mesleklerinde çalışanlar için büyük fırsatlar ve büyük sorumluluklar getireceği düşünülüyor.

Meta veri deposunda, pazarlamacılar alışık olduğumuz düz ekranlardaki reklamlarla sınırlı kalmayacak. Temsil ettikleri şirketler ve markalar adına sürükleyici, üç boyutlu deneyimler yaratmak için tam bir sanal evrene sahip olmuş olacaklar.

Pazarlamacıların; baskı, radyo, TV, internet gibi kullandıkları araçlar farklılaşacak. Bununla birlikte etik yönergeler ve yapılan uygulamalarda değişiklikler gözlenecek. İnternet, pazarlamacıların, müşterilerin farelerini nerede hareket ettirdiklerini veya bir ekranda nereye baktıklarını incelemesine izin verdi. Metaverse evreni sayesinde de vücut hareketlerini, beyin dalgalarını ve fizyolojik tepkileri takip edebilecek.

Birçok tüketici, yeni bir uygulamayı sisteme yüklerken, gizlilik politikalarını okumadan kabul etme alışkanlığına sahiptir. Günümüzde çoğu insan şirketlerin ve reklam ajanslarının, hedefli reklamlar sunmak üzere konum ve tıklamalar gibi verilerini kullandıklarının farkında değildir. Bazı tüketiciler, şirketlerin verilerini üçüncü taraflarla paylaştığının farkında olabilir, ancak bunlar üzerinde herhangi bir kontrolleri yok zannediyorlar.

Verilerin çalınması veya uygulama kullanıcı verilerinin izinsiz kötüye kullanılmasıyla ilgili bir haber ortaya çıktığında, bunlar tüketiciler arasında öfkeye yol açıyor. Ancak bu, onları uygulamaları kullanmaktan veya hizmet şartlarını daha dikkatli okumaktan caydırmak için yeterli değildir. Daha fazla insan sanal gerçeklik kulaklıkları, artırılmış gerçeklik gözlükleri ve sanal-artırılmış gerçeklik özellikli cihazlar satın aldıkça, bu tür tüketici davranışlarının büyük olasılıkla meta veriye akacağını düşünmek endişe verici.

Çocuklar ve Metaverse Güvenilirliği

Meta veri deposunda saklanan bilgiler, meta veri deposunda kalmaz. İnsanların sanal gerçeklik ile birlikte deneyimlediklerinin hafızalarını etkilediğini biliyoruz. Aynı zamanda onları duyarsızlaştırabildiğini ya da gerçekte hiç yapmamış dahi olsalar daha önce bir eylem yapmış gibi hissetmelerine neden olduğunu biliyoruz. Metaverse evreninde yetişkinlere pazarlama yapmak önemlidir, ancak çocuklar için bu daha önemlidir. Teorik olarak, meta veri tabanında herkes herhangi bir veri olabilir, ancak yine de bir kişinin yaşı gibi bazı önemli bilgileri bilmek pazarlama için önemlidir. Bu nedenle, bir kişi yetişkin gibi görünse dahi, şirketler hala öyle olmadıklarını ve ona göre hareket etmeleri gerektiğinin farkında olmalıdır.

Biyometrik Verilerde Güvenlik

Biyometrik veriler, herhangi bir XR cihazı kullandığı zaman kullanıcının ortamını, fiziksel hareketlerini ve boyutlarını izleyebilen sanal gerçeklik kulaklıkları aracılığıyla tutulmaktadır. Şirketler, insanların metaverse evrenine erişmesine izin veren kulaklıklar ve gözlükler yardımıyla göz hareketlerini, bir kişinin hangi sanal ortamlarda bulunduğunu, hangi vücut hareketlerini yaptığını, bir ortamda ne kadar süre kaldıklarını ve kalp ritmi gibi fizyolojik tepkileri dahil olmak üzere takip edebiliyor.

Son yıllarda, kullanılan uygulamaların milyonlarca Amerikalı’dan kişisel ve aynı zamanda tıbbi bilgileri ifşa ettiği olaylar yaşandı. Hatta bir olayda hastaların HIV pozitif durumunu ifşa ettiği ortaya çıktı.

BCI'lerden Gelen Beyin Dalgaları

BCI, yani beyin-bilgisayar arayüzleri yakın zamanda meta veri deposuna erişimin bir yolu olacak. BCI'ler kulaklık gibi kafaya takılabilir, bileğe takılabilir ya da gözlük ile çalışılabilir şekildedir. BCI teknolojisi, beyin dalgası modellerini izleyerek makine öğrenimi yoluyla düşünce süreçlerini ortaya çıkarır. Birinin beynine doğrudan bir bağlantı ile toplanacak ve analiz edilecek bütün istihbarat türlerini kolaylıkla görüntülemeyi sağlar.

Neurosity gibi BCI şirketleri, ürettikleri kulaklıklarını güvenliği göz önünde bulundurarak tasarlar. Neurosity'nin cihazı Notion sayesinde "beyin dalgaları otomatik olarak N1 Chipset tarafından şifrelenmiş meta verilere dönüştürülür." Meta veri tabanında, pazarlamacılar sanal gerçeklik kulaklıkları, artırılmış gerçeklik gözlükleri veya beyin bilgisayar arayüzleri aracılığıyla birinin ona nasıl eriştiğini söyleyebilecek, fakat kişisel düşünce verilerini gizleyebilecektir.

Deepfakes ve Gerçekliğin Alternatif Temsilleri

Meta veri tabanındaki pazarlamacıların, veri çalma olaylarını ve markaların manipülasyonunu önlemek için siber güvenlik sektörüne şu anda olduğundan daha fazla yatırım yapması gerekecek. Deepfake'ler, saldırı yapılmış avatarlar ve manipüle edilen nesneler, üzerinde durulması gereken kötü niyetli davranış türlerinden önde gelenleridir. Bu nedenle metaverse evreninde ki güvenlik zafiyetleri çok hassas bir şekilde takip edilmelidir. Buradaki verilerin güvenliği kişilerin haberi olmadan kullanılmasına karşın titizlikle depolanmalıdır.