Yahoo, web hizmetleri şirketinin ülke içerisinde e-posta hizmetine vermiş olduğu desteği sona geldiği için  Çin’deki faaliyetlerini tamamen bitirme kararı aldığını açıkladı. 

Yahoo Çin’deki e-posta adreslerini kapattı

Yahoo, web hizmetleri şirketinin ülke içerisinde e-posta hizmetine vermiş olduğu desteği sona geldiği için Çin’deki faaliyetlerini tamamen bitirme kararı aldığını açıkladı.

Yahoo, web hizmetleri şirketinin ülke içerisindeki e-posta hizmetine vermiş olduğu desteği bitirdiği için Çin’deki işlemlerini tamamen bitirdi. Müşterilere kısa bir süre önce gönderilen bir e-postada şirket,Çin’de Yahoo Mail’i yakın zaman içerisinde kapatacağını ve mümkün olan en kısa zaman içerisinde de alternatif olarak bir e-posta hizmetine geçmeleri tavsiyesinde bulundu. Yahoo, aynı zamanda e-posta hizmeti ülkede tamamen kapanmadan önce kullanıcıların kişilerini, programlarını ve diğer önemli verilerini indirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Yahoo Çin’deki e-posta hizmetine son veriyor

Yahoo, kendi sitesinde bulunan Sıkça Sorulan Sorular(SSS)sayfasında, ana neden olarak ülkenin yeni gizlilik düzenlemelerini öne sürerek Çin’deki Yahoo Mail desteğini neden bitirmekistediğine dair yapılan açıklama şu şekilde;

“Yeni gizlilik düzenlemeleri de dahil olmak üzere Çin’deki giderek daha zorlu iş ve yasal ortamın kabul edilmesiyle, Yahoo hizmetlerine artık Çin anakarasından erişilemeyecek. Diğer tüm bölgelerde, Yahoo özellikleri beklendiği gibi çalışmaya devam edecek ve tüm dünyadaki kullanıcılar için Yahoo Mail hesabında, e-postalarda, fotoğraflarda veya diğer gelen kutusu içeriğinde herhangi bir değişiklik olmayacak.”

Yahoo Mail’in kapatılmasıyla beraber, şirket artık Çin’de herhangi bir kapasitede görev yapmıyor. Bunun sebebi,Çin’in Kişisel Bilgilerin Korunması Yasası’nın (PIPL:arama motorlarında bulunmayan kişilerin internettki farklı kaynaklarda bulamanızı sağlayan bir internet sitesidir.) yürürlüğe girdiği geçtiğimiz yılın Kasım ayı içerisinde ülke içerisindeki diğer hizmetlerine vermiş olduğu desteği sona erdirmesidir. PIPL bağlamında, küresel işletmelerin verilerinin saklanmasını ve gizliliğini Çin hükümetinin taleplerini karşılık verecek şekilde düzenlemeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra yeni yasa aynı zamanda hem kesim hem de belirsiz maddeleri içerisinde bulunduruyor ve bu da ülkede hizmet vermeyi küresel işletmeler için çok daha zor hale getiriyor.

Yahoo’nun arama motoru uzun yıllardır Çin’de bulunmasa da, şirket orijinal e-posta hizmetini 2013 yılında kapatmıştı. Fakat bir yıl önce, Çin merkezli e-ticaret büyüğü Aibaba firmadan yüzde 20 hisse satın aldı ve Çin postasının yönetimine geçerek tekrar faaliyet göstermişti. Ülkede faaliyetlerin ilk şirket de Yahoo değildir. Microsoft’da benzer sebeplerden dolayı Ekim ayı içerisinde Çin’de Linkedln uygulamasının hizmetlerini durduğunu bilgilendirmiştir.