Access Point nedir ?

Access Point

Türkçe karşılığı “Erişim Noktası” olanAccess Point teknolojisi kablolu olan erişimi kablosuz şekilde erişime açmak için kullanılan donanımlardır. Kablosuz modemlerle benzeyen bu cihazlar, tek başlarına modem olarak kullanamazlar. Genel olarak iç ortamlar ve dış ortamlara yönelik iki kategoride üretilir.

Dış ortamlara yönelik yanioutdoor Access Point modellerigenel olarak hastane, kampüs gibi geniş alanlı ortamlarda tercih edilir. Bunun yanı sırainhouse Access Point modelleriise ev, ofis ya da iş yeri gibi alanlarda kullanımı olan teknolojiler olarak kullanılırlar.

Access Point Kullanım Seçenekleri

Access Point teknolojileri; her ne kadar router, modemve benzeri donanımlarla ortak özelliklere sahip olsalar da işin temelinde farklı cihazlar olarak sınıflandırılırlar. Bu doğrultuda,Access Pointler, kullanıcıların mevcut bir ağa kablosuz olarak bağlanabilmelerini sağlayan donanımlar olarak öne çıkarlar. Kablosuz olarak kullanılan bir ağı kabloluya çevirerek ağın erişim potansiyelini yükseltirler.Access Point cihazlarıbulundukları ortamlarda ağın sinyal gücünü arttırma gibi işlevsellikler de sağlarlar.

Tüm bunların yanı sıraAccess Point altyapısı,repeater olarak da adlandırılan bir yöntemle de kullanılır. Repeater yani tekrarlayıcı olarak adlandırılan bu kullanım yönetimi, mevcut bir ağın bant genişliğinin arttırılmasına yardımcı olur. Özellikle geniş alanlarda, daha uç noktalara kablosuz erişimi iletebilmek adınaAccess Point repeaterözelliği kullanılabilir. Bahsi geçen özellik aynı zamanda, çok fazla cihazın olduğu geniş alanlarda kablo kirliliğinin engellenmesine de yardımcı olur. Aynı şekilde repeater özelliği, merkezi olan sinyalin lokal bölmelere göre optimize edilmesine de olanak verir. Örneğin çok katlı ofis binalarında tek bir merkezi noktadan tüm binaya ağ erişimi sağlamak yerinerepaeter istasyonlarıkullanılır. Bu istasyonlar sayesinde ise farklı lokasyonlara merkezi sisteme kıyasla daha güçlü şekilde sinyal erişimi sağlanabilir.