Loglama hakkında bilinmesi gerekenler

Ağ ve Loglama Sistemi

Loglama zaman, kaynak ve bütçe isteyen çok önemli bir konudur.

5651 Loglama kanunu internet ortamındaki paylaşımların kontrol altında tutulabilmesi ve paylaşımlar arasında bulunan suç teşkil edici hakaretler, yorumlar, resimler vb. gibi olaylarla mücadele edebilmek için çıkarılmış internet kanunudur.

5651 sayılı yasanın çıkarılmasının iki temel amacı bulunmaktadır:

  1. İçerik sağlayıcı,erişim sağlayıcı, yer sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülük ve sorumlulukları belirlenir.
  2. İnternet ortamında işlenen belirli suçlara içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir

5651 loglama kanunu yürürlüğe girdikten sonra internet paylaşımı yapan şirketler, oteller , kafeler gibi toplu internet paylaşımı yapılan alanlarda loglama cihazının bulundurulması ve yasal yükümlülükleri yerine getirmesi zorunlu hale gelmiştir. Loglama cihazları ile internet ağına giriş yapabilen tüm kişilerin bu ortamda neler yaptığı, hangi sitelere girdiği, kullanıcıların interneti kullanma saatleri, internete girdiği cihaza ait MAC ve IP adresi gibi bilgilerinin tutulduğu cihazlardır.

Bir bilgisayarın, telefonun veya tabletin internet gezinmelerini IP adresleri ile yaparlar. IP adresleri v4 limitli oldukları için nat ve ipv6 geliştirilmiştir.

5651 Kanuna Uygun Loglama Nasıl Yapıyoruz ?

İnternet sağlayıcınız tarafından size sağlanan internet kablolu ve kablosuz iletim yöntemleriyle kullanıcılara iletiliyor. Kişiler wifi şifresi veya ethernet kabloları yardımıyla ağınıza dahil oluyor. Tam bu noktada devreye dolpway cihazımızınhotspotözelliği giriyor. Kullanıcılar ağınıza eriştikten sonra karşılarına doğrulama yapabilecekleri bir web arayüzü çıkartıyoruz. dolpway 5651 loglama cihazı üzerinde bulunansms,tc kimlik,otel yazılımlarıyla entegrasyon,LDAP entegreli[U1]doğrulama methodlarıyla kullanıcıların internete erişimi sağlıyoruz. Kullanıcılar başarılı bir şekilde doğrulama yapıp internete eriştikten sonra dolpway 5651 loglama cihazı ile log kayıtlarını tutmaya başlıyoruz