CCTV Sistemlerinde Kullanılan Donanımlar

CCTV Sistemi Nedir?

CCTV açılımı, Closed Circuit Television şeklindedir. Yani Kapalı Devre Televizyon Sistemi anlamına gelmektedir. Televizyon sisteminden farklı yanı bir merkezden açık ve geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmak yerine Lokal bir alan içinde görüntü izleme sistemlerinin genel ismidir.

Sürekli olarak evinizde ve iş yerinizde aynı anda ya da farklı zamanlarda bulunamayacağınız için orada olmadığınız vakitlerde neler olduğu hakkında bilgi sahibi olmanız zordur. Fakat CCTV kamera sistemleri sayesinde bu zorluğu aşabilirsiniz. Örneğin herhangi bir seyahate gittiğinizde ya da iş yerinde bulunmadığınız durumlarda istenmeyen olaylardan anlık bilgi alabilmeniz için CCTV kamera edinebilir ve kullanımını kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Evinizi ve diğer yaşam alanlarınızı güvenle muhafaza edebilirsiniz. Birbirinden farklı modeller ve aynı zamanda farklılaşan işlevleri ile birlikte siz de yaşam alanınızda güvenliği sağlayabilirsiniz.

CCTV genellikle banka, fabrika, mağaza, hastane, kamu kurumlarında kullanılır. Fakat uygulama alanlarını bu şekilde sınırlandırmak doğru değildir. Her işletme ve meskende bu uygulamayla karşılaşabilirsiniz. Genel olarak kullanılan uygulama alanlarından bahsedecek olursak;

  • Çalışma ortamının kalitesini artırmak için kayıt ve izleme sayesinde yöneticiler; bulunduğu yerden işyerlerini, fabrikalarını, çalışanlarını izleyebilir ve denetlemesini sağlayabilir,
  • Köprü, yol ve kavşaklarda trafik görüntülenerek yönetimi sağlanabilir,
  • Kötü niyetli kişilerin kameralar sayesinde tespiti yapılabilir ve bu durum kolaylaştırılabilir,
  • Konferans salonları, tiyatro, stadyum gibi yerlerde gösterinin her yerden izlenebilmesini sağlar,
  • Otobüs, tren, gemi, uçak gibi taşıtlarda güvenliği sağlamak ve taşıt içindeki servis kalitesinin arttırılabilmesi sağlanır,
  • Hayvanat bahçesi, yüzme havuzu, oyun parklarındaki kazalar ve tedbirsiz davranışların önüne geçilebilir,
  • Gece ya da karanlıkta insan gözünün görmediği yerlerde infared yani kızılötesi aydınlatma sayesinde görüntü alınabilir,
  • Fabrikalarda, üretim hatlarında ürün kalitesinin kontrolü yapılabilir,
  • Şehir merkezlerinin dış ortam güvenliği sağlanabilir,
  • Anaokulu ya da evde çocuk bakıcılarının kontrolü ve izlenmesi yapılabilir,
  • Casus kamera uygulamaları ile de istenilen alanlarda hizmet verilebilir.

En basit CCTV sistemi bir kameranın koaksiyel kabloyla monitöre ya da televizyona bağlanmasıyla yapılabilir. CCTV ile birlikte kullanılan diğer sistem elemanlarını da şu şekilde açıklayabiliriz;

  • Kamera: Sistemde en olması gereken cihaz kameradır. Kameralar, kontrol ve izleme noktası için resim oluşturmayı sağlar.
  • Lens: Lensler kameralardan ayrı olarak değerlendirilseler de kameraların ayrılmaz parçalarıdır. Lensler Kameranın önüne takılır. Görüntünün, mercekler yardımıylaCCD denilen ısıya duyarlı hücrelere sahip cihaz sayesindesensörün üzerine düşmesini sağlar.
  • Monitör: Kamera üzerine düşen görüntünün, video sinyaline çevrildikten sonra bir ekrandaoluşturulmasını sağlayan cihazdır. CCTV Monitörler televizyonlara benzer, fakat aralarındaki farkı tuner katının yani bir tür anten bağlantı kısmının olmamasıdır.
  • BNC Konnektör: British Naval Connector, koaksiyel kablo ile input/output portu arasında kullanılan, dişi veya erkek olan ve bağlantının konnektörün çeyrek bükülmesi ile tamamlandığı bir konnektördür.

Örneğin dört kameralı bir CCTV Sistemini inceleyelim;

Bu sistemde kameralar otomatik olarak sıralı ekrana gelebilir, elle seçilebilir veya 4 ü bir ekranda görünebilir. Fakat burada dört kamera olması nedeniyle sisteme multiplexer yani çoklayıcı da ilave edilmelidir. Multiplexer, bir taneden fazla analog kameranın tek bir ekran üzerinde görüntülenmesine izin veren bir cihazdır. Ayrıca monitörümüze hoparlörve kameramıza mikrofon ünitesi bağlayarak görüntüyle birlikte sesi de duyabiliriz. Böylece sistemde ihtiyacımız olan malzemeler; 4 kamera, 4 Lens, Montaj ayakları, 8 adet BNC, 10-20 metre koaksiyel kablo, Monitör ve Multiplexer dediğimiz çoklayıcıdır.

Kapalı devre sistemler artık tek başlarına düşünülmemelidir. Sönsörler ve benzeri ek donanımlarla güçlendirilmelidir. Örneğin Doppler efekti güç analizi güvenlik kavramına yeni değerler katmıştır ve daha sağlıklı sonuçlar alınmıştır.

İçerik Üretici
Zeynep BAKIRTEMİZLER
Nesil Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş.