CCTV Teknik Şartnamesinin İçeriği Nedir

CCTV Teknik Şartnamesi

CCTV kurulumu ve bakımı sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu süreç CCTV Teknik Şartnamesinde belirtilmesi zorunludur. CCTV şartnamesi; Analog veyahut IP kameraların, monitörlerin, kayıt cihazlarının, kullanılan yazılımların ve yardımcı cihazların özellikleri ve nasıl montaj edilmesi gerektiğine dair her şeyi madde madde içerir. CCTV teknik şartnamesi, keşif sürecinden proje teslimine kadar ya da bakım sürecini de kapsayabilmektedir.

CCTV kamera şartnamesinde, sistemde kullanılacak tüm cihazlarının çeşitleri açıkça belirtilmelidir. Kameraların özellikleri (zoom, görüntü kalitesi, gece/gündüz çekimi gibi), kayıt cihazının çeşidi, kullanılan kabloların nasıl kullanıldığı, kullanılan yazılımların ne için olduğu, isteğe göre tek veya çift taraflı ses desteğinin özellikleri gibi unsurlar yer alır.

CCTV sisteminde kullanılan kameraların markası, modeli, türü, özellikleri (hareketli/hareketsiz, zoom özelliği, görüntü kalitesi, IK ile IP kodu, dâhili veya harici oluşu, montaj sırasında kullanılan kablonun adı gibi), kullanılan lens, montaj edilme şekli, güvenlik standarttı gibi bilgiler madde madde şartnameye yazılması gereklidir.

CCTV teknik şartnamesinde keşif sürecinin nasıl işlediği, montaj aşamasında neler yapıldığı gibi önemli bilgiler de yer alır. Montaj aşamasında kullanılan tüm malzemeler, neyin nerede kullanıldığı ve işçilik gibi unsurlar şartnamede madde madde belirtilir. CCTV kablo şartnamesinde kullanılan kablo ve kablo kanalları da belirtilmesi gerekir.

CCTV sisteminde kullanılan kayıt cihazının türü, özellikleri, standartları gibi önemli bilgileri de şartnamede belirtilmelidir. Sistemde kullanılan kayıt cihazının alt birimleri, desteklediği protokoller, yedekleme süreci, görüntünün saklanması ve işlenmesi gibi önemli bilgileri de şartnamenin içinde belirtilmesi gerekir.

Sistemde kullanılan tüm donanımların teknik ve genel özellikleri CCTV Teknik Şartnamesinde tek tek belirtilmesi gerekir. Garanti kapsamı, sahip olduğu standartlar, çalışma ortamındaki ısı, ışık, toz gibi durumların nasıl olması gerektiği, sistemin çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu enerji miktarı ve enerjinin özellikleri de şartnameye eklenmesi gerekilir.

Şartnamenin sonuna bakım sürecinin nasıl işlendiği, montajı yapan firmanın sahip olması gereken belgeler, garanti kapsamı sürecince hizmet alan firmanın haklarına dair bilgilere yer verilir. Hizmet alan firmanın adı ve logosu şartnamenin en başında yer alır.

İçerik Üretici
Zeynep GÜLBAY
Nesil Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş.