Etkili Güvenlik Sistemi Kurulurken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Güvenlik Sistemleri Kurulumunda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her işyerine göre gerekli kamera sistemleri farklılık gösterir. Küçük işletmeler için daha çok iş yerinin büyüklüğüne göre 2-4 arası kameralı analog güvenlik sistemi tercih edilirken üretim yapan büyük fabrikalar için 100-150 arası kameralı IP güvenlik sistemi gerekir.

IP kamera sistemleri, üzerinde yer alan sensörlerin yardımı ile görüntüleri yakalar ve bu görüntüleri dijital veriye çevirir. Ağ üzerinden yetkilendirilmiş olan kullanıcılara görüntüleri ileterek kayıt cihazına veya karta gerek duymadan çalışma mekanizması sağlar. WiFi özelliğine sahip bu ürünlere internet üzerinden bağlantı kurabilirsiniz. Kablosuz kullanılabilme imkanı sunan kamera sistemleri ile mobil cihazlar üzerinden takip işlemleri de kolayca yapılabilir. Wireless kamera sistemi, görüntüleri bulut ağında kaydedebilmektedir. Bu sayede daha önce izleyemediğiniz veya tekrar gözden geçirmek istediğiniz kısımları izleyebilirsiniz. İstediğiniz gündeki ve saatteki kayda kolayca erişim sağlayabilirsiniz.

IP yapıdaki kameraların başlıca özelliği, içerisinde Wireless bir sisteme sahip olmasıdır. Kamera sisteminde bir adet kullanıcı adı ve bir adet parola belirledikten sonra kayıtlara erişim sağlayabilirsiniz. Kablosuz yapısı sayesinde basit bir kuruluma sahip olan ürünler, pratik ve ergonomik tasarımları ile dikkat çeker. Sabit IP gerektirmeyen kamera sistemleri, güçlü sinyal sistemleri ile geliştirilmiştir.

IP kamera sistemlerinin çalışma yapısı şu şekildedir; kamera sistemi içerisinde yer alan sensörler, hırsızları ve etraftaki diğer tehlikeleri algılayabiliyor. İnternet bağlantısı sayesinde, kamera ayarları istenilen şekilde yönetebilir durumdadır. 360 derece kamera açısını değiştirebilir veya yakınlaştırmalar yapılabilinir. IP kamera güvenlik sistemleri elektrik güvenlik sistemlerinden faydalanılarak çalıştığı için ergonomik kullanımları ile kullanıcılarına rahatlık sağlar.IP kamera sistemleri fiyatları, özellikleri ve kullanım alanları açısından değişim gösterir.

Bazı uygulamalarda HD yani yüksek çözünürlüklü güvenlik sistemleri tercih edilebilir. Özellikle AVM, fabrika gibi alanlarda speed-dome yani kamera açısı dijital olarak kontrol edilerek değiştirilebilen kameralar kullanmak gerekir. Speed-dome kameramodellerinin en önemli özelliği, görüntüyü yakınlaştırma ve uzaklaştırma ile görüntü sırasında otomatik olarak odaklama yeteneğidir. Genellikle büyük zoom modülü daha uzak mesafeleri görebilir ve daha net ve ayrıntılı görüntüler yakalayabilir. Speed-dome kameralar kubbe içine yerleştirilmiş şekildedir. Bu sayede kameranın hareketi maskelenir ve normal bir bireyin kameranın hangi yöne baktığını bilememesini sağlar.

Speed-dome kameralar insanların ulaşmasını zorlaştırmak için genellikle tavana yerleştirilir. Zoom modülü, speed-dome kameraları için çok önemli bir bileşendir. Dahili yakınlaştırma modülü 0 dereceden 360 dereceye kadar dönmeyi ve otomatik çevirme eğimini 0 dereceden 180 dereceye çevirebilir. Bu kameranın çoğunluğu devriye rotası ve seyir noktaları kurabilir. Speed dome kameraların pan ve tilt dönüş hızları birbirinden farklıdır. Speed-dome kameralar (saniyede 360 °), orta hızda dome kameralarda (saniyede 40 ° -60 °) ve düşük hızlı dome kameralarla (8-18 °) olarak sınıflandırılabilir. Bu tür uzaktan izleme ve kurulum yapabilme özelliğine sahip ürünler, kullanıcının sistem üzerindeki etkinliğini arttırmaktadır.

Uzmanlara göre sistemlerin kurulumu bu konuda profesyonel ve eğitimli kurumlar tarafında yapılması gerekiyor. Nesil Bilişim, bu alanda gerekli eğitimlerini tamamlamış ve profesyonelliğini kanıtlamış bir firmadır.

İş yerleri kamera sistemi alacağında kurulum yapılacak firmaların kalite yaklaşımını da göz önünde bulundurmalıdırlar. Özellikle kameraların görüş açılarının belirlenmesi, ışık durumlarının tespit edilmesi ve kurulum yapılacak mekanın durumuna göre ürünler seçilmesi, kablolamanın planlanması gerekmektedir. Bu sayede doğru ürün seçimi ve planlı kablolama ile sistemin uzun dönem sorunsuz çalışmasını aynı zamanda video görüntülerinin de kaliteli olması sağlanıyor.

Güvenlik sistemlerinin maliyeti, işyeri büyüklüğü ve sistemdeki istenen özelliklere göre değişiklik gösterebilir. İki odalı, ofis tipi bir işletme için dört kameralık bir sistem, kurulumuyla beraber 500 dolar civarında tamamlanabilirken 100 IP kamera ve beş speed-dome gerektiren birfabrika güvenlik sistemininkurulumu ise 100 bin doları bulabilir.

İçerik Üretici
Zeynep BAKIRTEMİZLER
Nesil Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş.