Kişisel Verilerinizin Aktarılması

Kişisel Verilerinizin Aktarılması

Kişisel verilerinizin aktarılması ve gizlenmesi kanunlara detaylı olarak düzenlenmiş olmasıyla beraber, kişisel verilerin iletmesin de ayrıntılı olarak çoğu kez hukuki koruyucusu tarafından organizasyona alınmış, mühim olan en başta gelen konudur. Yasada, kişisel verilerinizin transfer noktasında bu genel yöntemlere izin verilerek, veri sahibinin açık izni yani açık rızası olması ile üçüncü kişilere aktarılabileceğini düzenlemektedir. Üstelik açık rıza aranmasında gerek olmayan ayrı durumlar da kanunda sayılmaktadır. Bundan dolayı, kanunun öngörüldüğü önlemlerin, veri sorumlusu tamamın alınmasıyla gerekmektedir. Bu istisnai hal yurtiçinde iletmesi dahilinde geçerlidir. Kişisel Verilerin Korunması Kanununa göre5 veya 6maddesi her biri için düzenlemeler halinde geçilmektedir.

Kanunun beşinci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan;

işleme koşullarının en az birinin olması vaziyetinde, özel kalitede olan kişisel verilerin eğer yeterli ve öngörülen önlemlerin alınması halinde, altıncı konusunun üçüncü fıkrasında yer alan kurallardan birinde bulunması halinde ise, açık rıza şartı aranmadan, yurtiçinde verilerin iletilmesi sözü edilen konusu olabilir. Mühim düzenlemesi ile, yurtdışında kişisel verilerinizin transfer durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu durum, kanunun 9. maddesinde düzenlenmektedir. Özel nitelikli verileri olan kişisel verilerin eğer bir nicelikleri aynı bir önem oluşum etmektedir. Kişinin açık rızası olmasa bile, bazen kanunun ayrı bıraktığı hususi durumların ve yurtdışına gönderilen ülkede gerekli güvenlik düzenlemelerinin de kullanışlı olunması ve bilinmesi gerektiği durumunda, bu şekilde verilerin açık rıza olmadan da transferleri öngörülmektedir.

kişisel verilerimizin aktarılması

Kişisel Verilerinizin Aktarılması

Yurtdışına iletmesinde kişinin açık rızasının bulunması ya da transfer ülkelerde güvenlik öğelerin olduğunun belirlenmesi gereklidir. Kesinlikle gizleme noktasında, yeterli korumanın bulunması tespit edilmelidir ve üstelik korumanın harfiyen noktasıyla ilgili ülkede veri sorumlularının yazılı üstenmelerinin olması gerekir. Her bir konuda, kesinlikle veri sorumlusunun kişi iradi kararı olmaz. Kanunun iç adımında, resmi nitelik olan Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından bu ülkelerde yayınlanmaktadır. Bu transfer yargılarını verecek ve ilan edecek olan birim resmi kuruluştur.

Yurtdışı transferlerinde sözü edilen konusu ülkede yeterli koruması güvenlik unsurlarının olup olmadığına kurul nasıl yargı verir. Bu konuda, ülkemizin doğrultulu olduğu uluslararası dokümanlar dikkate alınır. İki ülke arasında veri aktarımlarında sorun olup olmaması, transfer ülkenin kişisel verilerin korunması konusundaki kanunları, yasalar, bu hususta alınan tedbirler gibi ayrıntılara bakılarak. Verilerin korunması, bu hususta gerekli altyapının sağlanması, verilerin transfer sözü edilen konusunun işlemleri kanunlara elverişli ve yetersizlik olarak yapılması gerçekten mühimdir. Bu husus en doğru hizmetiNESİL TEKNOLOJİile alabilirsiniz. Bir veri sorumlusu olarak, kişisel verilerin komple olarak alınmasını ve kanunlara yararlı olarak gerekli yöntemlerin yapılmasını şirketimiz ile çalışarak sağlayabilirsiniz.

Hazırlayan: Seyhan ÖZKAYA