VERBİS, Sicil Kaydı Yükümlülüğü Olan Veri Sorumlular

VERBİS, Sicil Kaydı Yükümlülüğü Olan Veri Sorumlular

VERBİS Kayıt Sorumlusu Olan Bilgiler

Kişisel verileri Koruma Kanununu beraberinde yaşamımıza giren VERBİS, Veri yükümlüsü Sicil veri sistemi yaşamımıza giriş yapmıştır. Kişisel veriler gelişen bilimi ile birçok paylaşılır hale gelmiştir. Eskiden yalnızca hükümet firmaları ya da işe girişlerde paylaşılan verileri genel ağı kullanımı ile fazla çeşitli hukuki şahsiyetle paylaşılır hale gelmiştir. Hukuki kişilikler üstelik reklam çalışmalarında bu verileri kullanır hale gelmiş ve üçüncü kişilerle paylaşır ya da hedefin dışında kullanırlardı. Anca birçok kişi gerçekten güçlülük durumda kalabiliyordu. KVKK 2016 tarihinde faaliyete girdi ve o yıldan başlayarak günümüze kadar ağır ilerlemeler kaydettik. Kişisel bilgiyi işlemek için aydınlatma metni ile kişileri bilgi vermek ve açık rıza beyanı almak en mühim kıstaslar haline geldi. Alınan veriler yalnızca belli bir hedefe uygun ve belli bir zamanda kullanılabilir hale geldi. Böylelikle haksızlığın önüne geçilmiş oldu. Bir yerde bir hususta paylaştığınız hususi verilerimiz her yere iletiliyordu. Ara vermeden değişik hususlarda süresiz bir şekilde rahatsız edilip; çaresiz kalıyordunuz. Şimdi bu tip olaylar yaşanmaz hale geldi ve herkesin ciddi anlamda rahat bir nefes aldı. Hem de personel olarak firmamızla paylaştığınız hususi veriler de bu içeriğinde yer almaktadır. Kısaca ister bilgisayar ortamında ister manuel alınmış bütün kişisel veriler gizleme altındadır. Bu veriler ile uygun olmayan sistemler paylaşmak TCK ile cezalara bağlanmıştır. 2 ile 4 sene hapis cezası verilebilmektedir. Bunun dışında çok aşırı maddi sorumluluklar de getirmektedir. 25.000 TL ile 1.500.000 TL ortasında idari para yaptırımlar söz konusu olabilmektedir. Bu tip olaylara karşı karşıya kalmamak için her hukuki kişi veri yükümlüsü olmak ve yasaya uymak durumundadır.

VERBİS Sicil Kayıttı Olan Bilgi Yükümlüsü

Kişisel verileri VERBİS yönteminde işlemek mecburidir. 50’den çok personel olan ya da senelik 25 milyon kazanca sahip olan kurumlar üstelik bu sorumluluğu yerine getirmek mecburdur. Hala çoğu kurum bu hususta bütünüyle ile yönteme sahip olamamıştır. Bu yönetime kullanılması ile ilgili gerekli eğitimlerin alınması en başta yönteme bilgilerin işlenmesi muhtemel cezaların önüne geçecektir. Veri güvenliği, bilgilerin işlenmesi gibi güçlü yükümlülükler getiren bu yasa ile ilgili gerekirse bilirkişi almak, altından kalkılması zor cezalarla maruz kalmamak daha iyi olabilir. En başta çok oyalamamak bu hususta ki iş projeyi oluşturmalı ve harekete geçmelidir.

Ama önceki zaman gelişen şartlara göre yenilenen kurul yakından takip edilmeli ve gerekli aksiyonların alınması ihmal edilmemelidir. Bilgiler Zamanında VERBİS yöntemine işlenmelidir. Sürelere de özen gösterilmelidir. VERBİS yöntemine girişlerin hepten yapılması amacıyla 30.06.2020 yılına kadar zaman uzatılmıştır. Sistem mecbur olarak kullanıma geçecektir. Son kalınmasından doğacak yaptırımlarla karşılaşılmaması için yöntemle ilgili çalışmalara sürat vermek gerekmektedir.

Hazırlayan: Seyhan ÖZKAYA