Veri Sorumluları Siciline Kayıt Sistemi

Veri Sorumluları Siciline Kayıt Sistemi

Veri sorumluları siciline kayıt sistemi, genel olarak kişisel verileri kaydedenveri sorumlularının kaydedildiği bir sistemdir. Bu sistem, kişisel verilerin gizliliğinde sorumluluğu taşıyan paraların, bu sorumluluğun etkin bir şekilde yerine getirilmesini ve kişisel verilerin gizliliğini korumasını sağlamayı sağlar. Veri Sorumluları Sicilya Kayıt Sistemi, genellikle bir devletin otoritesi tarafından yönetilir ve belirli aralıklarla uyanma kayıt kayıtlarını zorunlu olarak gerçekleştirir. Kayıt sistemi, verilerin tür verilerinin miktarı, nasıl miktarı ve bu erişim iznini sağlayan kişinin kimliğini içeren ayrıntılı bilgiler içerir. Bu durum, veri güvenliği ve gizlilik bilgilerinin yeni sorumluluklarını da beraberinde getiriyor. Bu bağlamda, birçok ülke ve bölge, Veri Sorumluları Sicilya gibi düzenlemeleri içeren kişisel verilerin korunması için önlemler kapsamındadır.

Kanunun Geçici 1. maddesinde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren veri sorumlularının yerine getirmesi gereken hususlar belirlenmiştir. Anılan maddenin 2. fıkrasında, “Veri sorumluları, Kurul tarafından belirlenen ve ilan edilen süre içinde Veri Sorumluları Siciline kayıt yaptırmak zorundadır.” hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda Kişisel Verileri Koruma Kurulunca kayıt yükümlülüğü için başlangıç tarihleri belirlenmiş olup, söz konusu tarihlerin Kurulun19/07/2018 tarihli ve 2018/88 sayılı Kararıylabelirlenerek ilan edilmesiyle Veri Sorumluları Siciline kayıt yükümlülüğü başlamıştır.

Kişisel Verileri Koruma Kurulunca 6698 Sayılı Kanun’un Geçici 1. maddesine göre ilan edilen Veri Sorumluları Siciline kayıt tarihleri
Veri Sorumlusu Kayıt yükümlülüğü başlangıç tarihi Kayıt için verilen süre Kayıt için son tarih
1 Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları 01.10.2018 15 Ay 31.12.2019
2 Yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları 01.10.2018 15 Ay 31.12.2019
3 Yıllık çalışan sayısı 50’den az ve yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları 01.01.2019 15 Ay 31.03.2020
4 Kamu kurum ve kuruluşu veri sorumluları 01.04.2019 15 Ay 30.06.2020

Veri Sorumluları Siciline (VERBİS) kayıt yükümlülüğü olan veri sorumluları, kişisel veri işleme faaliyetine başlamadan önce sicile kaydolmak zorundadır.

  1. Yasal düzenlemelerin yürütülmeye girişi:Veri Sorumluları Siciline Kayıt, genellikle bir ülkenin yasal düzenlemeleri çerçevesinde gizli olarak girilmektedir. Yasal düzenlemeler, genellikle belirli bir anda veya belirli bir geçiş süreci içerisinde hayata geçirilir. Bu nedenle, Veri Sorumluları Siciline kayıt başvurularının kabul edilmeye başlanması, yasal düzenlemelerin kimin tarafından yapılacağı tarihe bağlıdır.
  2. Geçiş Süreçleri:Birçok ülke, Veri Sorumluları Siciline Kayıt Sistemi’ni hayata geçirirken işlemleri bir geçiş süreci tanımaktadır. Bu süre boyunca esnek üretimler, gerekli hazırlıklarını yapmaları ve kayıt başvurularını yapabilmeleri için belirli bir zaman tanınabilir. Buna göre, Veri Sorumluları Sicilya kayıt süreci, bu geçiş sürecinin sona erdiği anda başlar.
  3. Hükümet Tarafından Yapılan Belirlenen Tarihler:Veri Sorumluları Sicilya kayıt başvurularının başlama tarihi, genellikle ilgili hükümet veya bölgesel otorite tarafından belirlenir. Bu tarihler, genellikle ilanlarla faaliyet gösterirler. İlgili zamanında bilinçli olmak ve bu tarihlerle uyumlu bir şekilde kayıt işlemlerini yapmak, olası yasal uyum sürecini başlatmalarına yardımcı olur.
  4. İlgili Kuruluşların Hazırlıkları:Veri Sorumluları Sicil Kayıt Sistemi’nin başlatılması, ilgili belgelerin hazırlıklarının tamamlanmasına bağlıdır. Bu hazırlıklar, genellikle ilgili yasal düzenlemelere uyum, gerekli bilgilerin ve kayıt seçeneklerinin diğer bilgilerini içerir. Bu sayede ilgili takvim bu hazırlıkları tamamlanan zaman kayıt başvuruları da başlatılabilir.

Yasal Düzenlemelerin Yürürlüğe GirmesiNedir?

Yasal düzenlemelerin birleşimi, bir hükümet veya yasama organı tarafından yapılan yeni kişiler, düzenlemelerin veya lisans resmi olarak uygulanabilir hale getirebilirler. Bu süreç, genellikle yasama sürecinin gerçekleşmesinin ardından gerçekleşir. Yeni bir yasa tasarısı, yasama organında kabul edildikten sonra genellikle devlet başkanı veya ilgili yetkili merci tarafından onaylanır. Ayrıca yasal düzenleme resmi bir tarih belirlenerek şifrelere girer. Bu sürecin, hukuki düzenlemelerin toplumdaki güncel görünümleri ve göstergeleri için önemlidir. Yeni düzenlemeler genellikle belirli bir amacı gerçekleştirmeyi veya mevcut yasal düzenlemeleri güncellemeyi amaçlamaktadır. Yürürlüğe giren düzenlemeler, toplumsal güvenlik, hukuki düzen ve kamu düzenini sağlama amacı taşır.

Geçiş SüreçleriNedir?

Geçiş parçaları, değişim ve dönüşümle dolu olan yaşam kaçınılmaz bir gerçeği yansıtır. Bu durumlarda, farklı bağlamlarda ortaya çıkabilir ve genellikle bireyleri, kuralları veya toplumları mevcut olan yeni bir aşamada ilerler. Bu geçişler, hukuki düzenlemelerin ayrıntılarının başlangıcından teknolojik evrimlere, iş akışlarındaki değişimlerden gelişimlere kadar geniş bir yelpazede ortaya çıkabilir. Hukuki geçişi, bir toplumun normatif çerçevesini belirler. Yeni ürünlerin değiştirilmesi veya mevcut değişikliklerin değiştirilmesi, kabul edilmesi ve değiştirilmesi bu yeni normlara uyum sağlamalarını gerektirir. Bu sürecin toplumsal dengenin sürdürülmesi ve adaletin sıcaklığı açısından önemlidir.

Hükümet Tarafından Belirlenen Tarihler Nedir?

Hükümet tarafından kaydedilen tarihler, genellikle yasal veya idari düzenlemelerin gerçekleşeceği resmi başlangıç ​​veya değişiklik anlarıdır. Bu tarihler, yeni olayların gidişatı, vergi beyannamelerinin toplamı, seçimlerin yapılması veya önemli toplumsal sonuçlar olan diğer olayların gerçekleşmesi gibi bir dizi olaya işaret eder. Bu kaydedilen tarihler, toplumsal yaşam, düzen ve etkin saklamayı sağlama amacı taşır. Hükümet, bu kurumların genellikle açıkça duyurur ve halkı, iş dünyasını ve diğer temsilcilerini bilgilendirir. Hükümet tarafından kaydedilen tarihler, toplumun belli bir düzen içinde hareket etmesini sağlar ve önemli organizasyonun koordine edilmesini sağlar. Bu tarihler aynı zamanda hukuki yapıları, beyanname süreçlerini ve diğer önemli idari işlemleri düzenler.

İlgili Kuruluşların Hazırlıkları Nelerdir?

İlgili planlama hazırlıkları, çeşitli olay veya durumlar için planlama ve uyum süreçlerini içermektedir. Bu olaylar arasında acil durumlar, olayların yaşandığı olaylar, doğal afetler, seçimler veya diğer toplumsal olaylar mevcut. Kuruluşlar, bu tür durumlarla başa çıkabilmek, etkin bir şekilde hizmet sunabilmek ve toplumun güvenilirliğini sağlamak adına hazırlıklar yapar. Hazırlık aralıkları genellikle acil durum planları, kriz bağlantı anahtarları, kaynak yönetimi ve kişisel eğitimleri içerir. Acil durum planları, düzenli bir olaya yanıtını düzenler ve bu planlar genellikle hızlı ve etkili müdahaleyi sağlamayı sağlar. Kriz düzeni, iç düzeni ve dış iletişimini koordine etme, kamuoyunu bilgilendirme ve güvenlik koruma amacını taşır.